Emacs….rulez#1337

(Ja dit is dus een enorme nerd-post, vind ik zelf ook! Maar…ik bedoel…emacs…ja toch)
…dus. Ik heb de overstap naar emacs volledig gemaakt.
Ben afgestapt van VI als tekstverwerker na het kijken naar deze Youtube video.

Alleen al dat logo van zijn naam, twitter account, website en emailadres…love it.

Het was eigenlijk een soort anticlimax na dit filmpje. Ik heb er inderdaad ongeveer twee weken over gedaan om emacs ‘in de vingers’ te krijgen.
..en toen viel het me tegen. Was dit nou alles?
Ik bedoel, het was niks anders dan dat je vanuit één programma (Emacs) platte tekst bestanden kon editen. Ik ben zelf geen coder of website bouwer, dus kleuropmaak van html bestanden of pyton bestanden boeit me niet zo.
Dus ja, ik kan tekstbestanden editen maar echt magisch is het niet.

Dus ging ik op zoek naar plugins. Misschien iets waarmee ik iets met Markdown kon doen, ofzo ….
Met wat zoeken kwam ik echter uit bij Org-mode. Op verschillende plekken werd deze plugin, die nu vast onderdeel is geworden van Emacs, de hemel ingeprezen als dé tool die je helpt te organiseren.

Ik kwam deze video tegen (De maker van Org mode geeft een presentatie bij Google…mag je later opzoeken) en werd wel geïntrigeerd.

Het geeft je:

 • Bullits
 • checkboxes
 • Agenda functionaliteit
 • Alles doorzoeken
 • Reguliere expressies
 • what you see is what you get, maar dan gewoon. Je ziet tekst. En dat is wat je krijgt, tekst.
 • Tabellen
 • Tags
 • Tasks (superkrachtig)
 • Capture (mostpowerfullbeingintheuniverse!)
 • Scheduling, Deadlines
 • Tijdschrijven
 • en een berg meer

Op zoek naar een beschrijving van, en misschien wel een handleiding voor Org die bij mijn werkwijze past, kwam ik na heul veul zoeken hierop uit:

De Org manual van Bernt Hansen, website http://doc.norang.ca/org-mode.html
Ik heb elk gedeelte van die handleiding doorgewerkt en gehouden wat ik vond passen. Het kostte me ongeveer een maand om uit te komen op een werkwijze die bij me paste. Over de werkwijze zal ik later een post maken.

Vanuit die handleiding, die ik uiteindelijk als org bestand heb gedownload en in mijn map heb gezet, heb ik een aantal aanpassingen gedaan aan m’n .emacs file. Gelukkig het betere kopieersleurenpleur werk.
Emacs is een Lisp editor en compiler, maar ik ben geen programmeur en heb geen zin om Lisp te leren.

Een andere goede bron is wat mij betreft Rainer König’s Youtube serie van 39 volgestouwde methodische afleveringen over OrgMode. Zijn manier van presenteren is misschien droog, maar als je rustig luistert en oefent blijft het gemakkelijk hangen. Nou ja, ik vond het prettig en leerzaam.

Kort gezegd, ik doe er al mijn werk-aantekeningen in misschien 400 Kb opslagruimte en al mijn privé aantekeningen in nog geen 30 Kb. Dan kan ik nog wel een vooruit met 1 GB opslag op een willekeurige online storage site.

Ik kijk niet meer om naar VI. Raar eigenlijk, want ik heb er jaren, weliswaar oppervlakkig, mee gewerkt.
Maar eerlijk gezegd, ik wil niet meer anders. Onenote heeft z’n nut, maar de meeste dingen zal ik in Emacs blijven doen.

Eén …suggestie. Met OrgMode kun je zó goed organiseren dat je ook kunt over-organiseren. Ik verloor daardoor even mijn gevoel voor een natuurlijk ritme. Ik heb het nodig om af en toe ‘uit’ te staan, een beetje kletsen met collega’s, of voor me uit staren peinzend over warme stranden, groene weiden en klaterende heldere bergbeekjes…
Teveel organiseren maakte me een soort robot. Productie draaien. Efficienter worden!….poeh poeh. Dat is echt erg vermoeiend en niet het soort mens wat ik ben. …zal m’n vrouw eens vragen over dat boek wat erover geschreven was…iets over stop being efficient…
Gebruik het met mate.

Leave a Reply